Вогнетривка цегла для печей або камінів. Різновид та переваги

Для футеровки зони розжарювання, топок печей і каналів димоходів, за якими виводяться продукти згоряння, застосовуються вогнетривкі вироби.Вогнетривкими, вважаються неметалеві матеріали, які не руйнуються і зберігають свої характеристики при нагріванні 1580 градусів.Головне зробити правильний вибір матеріалу. Наприклад купити вогнетривку цеглу зі складу у Львові за доступною ціною та швидкою доставкою можливо від компанії Будмат.


Види


Промисловість випускає безліч різновидів вогнетривких виробів різного призначення.Основний — складається з вапняно-магнезіальною суміші, використовується для виплавки сталі з фосфоровмісних руд і в металургії.


Динасовий (кварцовий), марка ДН — витримує температури до 1730 градусів. Роблять із суміші кварциту, в’яжучих добавок і вапняного молока. Застосовують в коксових і мартенівських печах, регенераторах, в котлах для бань, для кладки димоходів в приватних будинках. Розтріскується при різкому перепаді температур, нестійкий до дії лугів.


Вуглецевий (графітовий) — отримують з суміші антрацитового (або коксового) порошку і кам’яновугільної смоли. Висока вогнетривкість дозволяє використовувати для кладки елементів доменних печей, електролітичних ванн в алюмінієвій промисловості, тиглів для розливання мідних сплавів.Шамотна (напівкислі), марки ПБ, ПВ — до складу входить порошок оксиду алюмінію та діоксиду кремнію більше 65%, високопористий, в межах нагрівання від 1580 до 1670 градусів зберігає свою форму.Шамотна (глиноземний), марки ШБ, ША, Шак — найбільш ходовий цегла в цивільному будівництві, котелень, ТЕЦ. Межі робочих температур від 1000 до 1400 градусів, не руйнується при різких температурних коливаннях і в лужному середовищі.


Характерні властивості

Вогнетриви відрізняються за хімічним складом, технології отримання, температурним режимам, призначенням. Є у них і загальні властивості:


• швидко нагріваються і довго остигають;

• не руйнуються і зберігають свої відмінні риси під впливом високих температур;

• мають низьку теплопровідність — довго зберігають тепло всередині промислових агрегатів і в опалювальних системах;

• не змінюють обсяг — незначна усадка або розширення;


Отримання


Для виготовлення вогнетривів і сировина повинна бути вогнестійким. Технологічні стадії теж приблизно однакові.Отримання дрібних фракцій — дроблення, просівання.Термообробка сировини.Приготування шихти.Формування цегли — заливка в готові форми, пресування.Випал сирцю в спеціальних печах.

Який вибрати вогнетрив для побутового застосуванняДля кладки топкових камер і димоходів печей і камінів підходить шамотна цегла, який володіє необхідними характеристиками, різноманітністю геометричних форм і розмірів, легкий. Колір — від світло-пісочного до світло-бежевого з вкрапленнями більш темного відтінку.


• Має найнижчу теплопровідність.
• Стійкий до лужним середах.
• Чи не руйнується при численному нагріванні і охолодженні.
• Зміна обсягу (усадка і розширення) не більше 1%.


Випускається у вигляді прямокутника, трапеції, арочної і клиновий форми.Маркування, наприклад, ША-5: Ш — шамотний, А — робоча температура 1400 градусів, цифра 5 — розмір 230х114х65 мм.Морозостійкість 15-50 замерзань, має значення для пристрою труб, які знаходяться у зовнішньому середовищі.Пористість — від цього параметра залежить міцність майбутньої конструкції, чим менше часу, тим міцніше цеглина.


Важливим є правильний вибір розчину для кладки. Піч зсередини і зовні викладена різними видами цегли. Розчин повинен бути близький до їх складу. Для кладки шамотних блоків підходить шамотна мертель.